Sateenkaarevasta näkökulmasta vaaliohjelmalla on väliä!

Tarkastelen postauksessani puolueiden vaaliohjelmia sateenkaarevasta näkökulmasta. Kiinnitän huomiotani siihen, mitä ja miten eri puolueiden vaaliohjelmissa puhutaan perheistä ja yhdenvertaisuudesta. Erityisen kiinnostavaa on mielestäni se,  minkälaisia konkreettisia uudistuksia vaaliohjelmissa esitetään. Ja toisaalta se, mitä jätetään sanomatta.

Perussuomalaisten sosiaalipoliittisessa ohjelmassa peräänkuulutetaan kokonaisvaltaista perhepolitiikkaa. Perhettä ei suoraan määritellä, mutta määritelmä on luettavissa rivien välistä. Perussuomalaiset vaativat ”…niin isien kuin äitienkin aseman tunnistamista ja tunnustamista.” Toisessa kohdassa todetaan: ”Sekä äiti että isä ovat lapselle tärkeitä  ja  lapsella  tulee  olla  oikeus  rakastaa molempia.” Hienoja ajatuksia, mikäli oletetaan, että lapsella on sekä isä että äiti, joita rakastaa. Sateenkaariperheen näkökulmasta vaaliohjelma ei tuo minkäänlaista uudistusta – päinvastoin. Vaaliohjelmaan kirjatut lauseet antavat periaatteessa mahdollisuuden heikentää lainsäädännöllisesti sateenkaariperheiden asemaa. Heikennyksen perusteena voi käyttää vaaliohjelmaan kirjattua halua tukea jokaisen lapsen oikeutta rakastaa sekä äitiä että isää – riippumatta siitä, minkälaiseen perheeseen lapsi on todellisuudessa syntynyt.

Kokoomuksen korjausliike ei lupaa minkäänlaista konkreettista edistystä sateenkaariperheiden tai seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien asioihin. Vaikka yksittäiset kokoomuslaiset ovatkin kunnostautuneet yhdenvertaisuuden puolestapuhujina, eivät kyseiset teemat sinällään näytä olevan kovin keskeisiä Kokoomukselle. Mikäli haluaa turvata yhdenvertaisuuskehityksen jatkumisen, kannattaa mielestäni pelata varman päälle ja valita ehdokas puolueesta, jolle yhdenvertaisuus on oikeasti keskeinen teema. Niin keskeinen, että se kannattaa kirjata jopa vaaliohjelmaan. Yksittäinen ehdokas kun ei voi paljon tehdä, jos muu puolue on toista mieltä.

Keskusta haluaa vaaliohjelmansa mukaan vahvistaa tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta. Vaaliohjelmassa todetaan näin: ”Keskustan ihmiskäsityksen mukaan kaikki ihmiset ovat samanarvoisia (—) Keskusta ei hyväksy ihmisten epäasiallista kohtelua heidän ihonvärinsä, syntyperänsä, vammaisuutensa, sukupuolisen suuntautumisensa tai muun vastaavan tekijän perusteella.” Tavoitteet ovat sinällään hyviä, mutta itseäni häiritsee suuresti termi suvaitsevaisuus. Suvaitsevaisuuteen sisältyy aina käsitys siitä, että on olemassa jokin valtajoukko, joka suvaitsee. Ja sitten on vähemmistö, jota suvaitaan. Itse en kaipaa suvaitsevaisuutta vaan rehtiä yhdenvertaisuutta! Keskustan vaaliohjelmassa ei myöskään anneta konkreettisia muutosehdotuksia, minkä vuoksi jää hieman kyseenalaiseksi se, miten näitä hienoja tavoitteita aiotaan oikeasti toteuttaa – jos edes aiotaan.

SDP lupaa vaaliohjelmassaan vahvistaa vähemmistöjen oikeuksia: ”Aidosti tasa-arvoisessa yhteiskunnassa vaalitaan vähemmistöjen oikeuksia ja osallisuutta sekä monipuolista kulttuuria. Rasismi ja syrjintä ovat tuomittavia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kuuluvat samat oikeudet kuin valtaväestölle.” Kaipaan myös SDP:lta konkretiaa. Mitä tarkoittavat ”samat oikeudet”? Miten niitä vahvistetaan?

Ainoat konkreettiset yhdenvertaisuutta edistävät muutokset löytyvät Vasemmistoliiton ja Vihreiden vaaliohjelmista. Vasemmistoliiton ohjelmassa uudistuksia löytyy erityisesti koulutuspoliittisesta osiosta. Vasemmistoliiton vaaliohjelman mukaan ”peruskoulun on kasvatettava tasa-arvoon ja moninaisuuteen. Oppimateriaaleja, opetusta ja koulujen
käytäntöjä on kehitettävä siten, että ne purkavat kaavamaisia sukupuolirooleja ja tukevat kaikkien ihmisten yhdenvertaisuutta. Koulujen seksuaalikasvatuksen on tuettava seksuaalista itsemääräämisoikeutta sekä seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuutta.” Vasemmistoliitto parantaisi myös syrjintäsuojaa, takaisi riittävät resurssit yhdenvertaisuus- ja tasa-arvovaltuutetuille, avaisi avioliiton samaa sukupuolta oleville pareille ja uudistaisi translain ”ihmisten sukupuolista itsemääräämisoikeutta
kunnioittavalla tavalla”. Vasemmistoliiton esittämät uudistukset ovat hyviä. Avioliittolain osalta vaaliohjelma on jo ajastaan hieman jäljessä. Tasa-arvoinen avioliittolaki meni jo läpi kuten me kaikki tiedämme! Toisinaan mediassa näkee uhkakuvia siitä, että lakiuudistus voisi vielä kaatua – se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Näissä vaaleissa ei siis kannata turhaan murehtia avioliittolainsäädäntöä. Katse kannattaa suunnata jo eteenpäin!

Minkälaisia konkreettisia uudistuksia sateenkaariperheet ja muut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvat ihmiset tällä hetkellä kaipaavat? Vastaus on yksinkertainen: translain ja äitiyslain uudistusta, tietysti! Äitiyslaki on sateenkaariperheiden oikeusturvan kannalta mielestäni tärkeämpi kuin tasa-arvoinen avioliittolaki. Avioliittolainsäädännön uudistus ei valitettavasti tuo automaattisesti mukanaan äitiyslain uudistusta. Ja juuri äitiyslaki on se, joka mahdollistaisi synnyttävän äidin puolison juridisen vanhemmuuden kätevästi jo ennen lapsen syntymää silloin, kun lapsi on saanut alkunsa klinikalla anonyymisti luovutetuilla sukusoluilla. Valitettavasti tämä erittäin tarpeellinen uudistus kaatui translakiuudistuksen ohella ihmeelliseen suhmurointiin ja poliittiseen pelaamiseen.

Translakiuudistus puolestaan on tärkeä, sillä nykyinen lainsäädäntö loukkaa transihmisten perustavanlaatuisia ihmisoikeuksia. Lain mukaan juridisen sukupuolensa vahvistavan täytyy todistaa olevansa lisääntymiskyvytön, esitettävä pitkiin tutkimuksiin perustuva lääketieteellinen selvitys ja suostuttava siviilisäädyn muutoksiin. Näihin asioihin kaivataan konkreettisia muutoksia!

Vaan eipä hätää – vihreät ovat vaaliohjelmassaan luvanneet näin: ”Poistetaan syrjintää lainsäädännöstä uudistamalla translaki ja hyväksymällä äitiyslaki.” Siinäpä konkreettinen ja tulevaisuuteen luotaava uudistus minun makuuni! Toinen timantti vihreiden vaaliohjelmassa on tämä lause: ”Tarvitsemme tasa-arvoa kaikille sukupuolille.” Toistan – kaikille sukupuolille! Lisäksi Vihreät haluavat toteuttaa uuden perus- ja ihmisoikeusohjelman purkamaan eriarvoistavia rakenteita sekä takaamaan yhdenvertaisuuden niin miehille, naisille kuin kaikille vähemmistöillekin. Vihreiden esittämät uudistukset ovat lyhyitä ja ytimekkäitä, mutta täynnä asiaa.

Toivon, että tekemästäni yhteenvedosta on apua oman puolueen valintaan. Kannattaa myös käydä itse tutustumassa eri puolueiden vaaliohjelmiin, jotka löytyvät kätevästi puolueiden nettisivuilta. Ennakkoäänestys alkoi tänään – muistakaahan kaikki käydä äänestämässä!

Kategoria(t): Lainsäädäntö, Politiikka Avainsana(t): , , , , , , , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s